Kraška panceta
Kraška panceta je sušena slanina bogato prepredena z mišičnino. Mišičnina in slanina sta dobro povezani in v pravem medsebojnem razmerju. Mešanica začimb, v kateri prevladuje predvsem poper pa obogati Kraško panceto z izjemno prijetnim vonjem in okusom. Okus je dopolnjen z morsko soljo piranskih solin.
Kraška panceta
Teža cca. 1 kg
Zaščitena geografska označba
Za proizvodnjo Kraške pancete je pomemben izbor mesnate sveže slanine. Panceta je izdelana v obliki pravokotnika. Soljenje poteka na tradicionalen, suh način z uporabo grobe morske soli. Vse faze proizvodnje od soljenja do sušenja/zorenja se odvijajo na Krasu, ki je območje za proizvodnjo Kraške pancete. Pravico do označevanja ”Kraška panceta” imajo proizvajalci, ki imajo celoten proizvodni proces organiziran na območju Krasa. Zaščitena geografska označba pomeni zaščito tradicije in tehnološkega postopka, ki v posebni kraški klimi omogočata proizvodnjo slovenskega izdelka značilne kakovosti.