PRŠUTI

Kraški pršut

Kraški pršut je suha mesnina izbranega okusa, ki spada v skupino sredozemskih pršutov.

Že stoletja so na tem skopo poraščenem svetu v neposredni bližini Lipice, kmetje v začetku novembra po tradicionalnih metodah  pripravljali kraške mesne specialitete.

Zaščitena geografska označba

Kraški pršut je eden najprestižnejših slovenskih proizvodov. Znan je po svoji visoki hranilni vrednosti, bogati z beljakovinami. Skrivnost njegove odličnosti se zrcali v bogati aromi, intenzivni rubinasti barvi, sočnosti ter ravno pravšnji rahli slanosti posamezne rezine.

Evropska komisija je registrirala Kraški pršut kot »zaščiteno geografsko označbo« in s tem priznala in potrdila posebno kakovost, sloves, tradicijo in vpliv geografskega območja pri proizvodnji Kraškega pršuta.

Kraški pršut
zorjen najmanj 12 mesecev

Je pripravljen iz skrbno izbranih in ohlajenih svinjskih stegen. Čas soljenja in sušenja je odvisen od teže surovine in poteka v strogo nadzorovanih klimatskih pogojih. Ko mine dvanajst mesecev, dobimo vrhunski izdelek. Prej nežne rdeče meso dobi intenzivnejšo barvo, značilen vonj in čvrsto, a rahlo mehkejšo strukturo. Izdelek je soljen s soljo piranskih solin.

Dolgotrajno sušenje svinjskih stegen s kostjo na značilni kraški burji, ki poteka najmanj 12 mesecev, daje pršutu značilno kakovost in posebno prepoznavnost ter milejši, manj slan okus.

Kraški pršut s kostjo
12 mesečni
Teža cca. 7200 g

Kraški pršut s kostjo

Kraški pršut delikatess
12 mesečni
Teža cca. 5000 g

Kraški pršut delikatess

Kraški pršut 1/2
12 mesečni
Teža cca. 2500 g

Kraški pršut 1/4
12 mesečni
Teža cca. 1200 g

Kraški pršut – narezek A10
12 mesečni
Teža cca. 100 g

Kraški pršut
zorjen najmanj 16 mesecev

Zaradi daljše dobe zorenja na kraški burji, ki poteka najmanj 16 mesecev, je tako dozorel pršut čvrstejše in intenzivnejše strukture, s polno in rahlo bolj slano aromo.

Pršutarna Lokev s´krasa ponuja prestižen kraški pršut kot izdelek najvišjega kakovostnega razreda v vseh boljših gostinski lokalih po Sloveniji, narezanega na posebej za ta namen prilagojeni pršutoreznici Berkel.

Kraški pršut s kostjo
16 mesečni
Teža cca. 7200 g

Kraški pršut s kostjo

Kraški pršut delikatess
16 mesečni
Teža cca. 5000 g

kraski-prsut-16m

Kraški pršut 1/2
16 mesečni
Teža cca. 2500 g

Kraški pršut 1/4
16 mesečni
Teža cca. 1200 g

kraski_prsut_12

Lokavski pršut

Z izborom Lokavskega pršuta ste izbrali tradicijo!
Sušenje Lokavskega pršuta poteka najmanj 12 mesecev mu daje posebno kakovost, intenzivno barvo, žlahten, poln okus in srednje čvrsto strukturo. Od drugih kraških pršutov se razlikuje po značilnem poprovem posipu in času zorjenja.

Kakovost Lokavskega pršuta je bila nagrajena z zlato medaljo na 41. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov v Gornji Radgoni.

Lokavski pršut s kostjo
12 mesečni
Teža cca. 7200 g

Lokavski pršut s kostjo

Lokavski pršut delikatess
12 mesečni
Teža cca. 5000 g

lokavski_prsut_12m_5000g

Lokavski pršut 1/2
12 mesečni
Teža cca. 2500 g

lokavski-12

Lokavski pršut 1/4
12 mesečni
Teža cca. 1200 g

lokavski-14

Lokavski pršut – narezek A10
12 mesečni
Teža cca. 100 g

PSK-LOKAVSKI-100G

Domači kraški špek

Domači kraški špek je rahlo dimljen izdelek, narejen iz skrbno izbranih in ohlajenih svinjskih stegen, brez kosti, s kožo in slanino. Čas soljenja in sušenja je odvisen o teže surovine, približno šest mesecev in poteka v strogo nadzorovanih klimatskih pogojih. Prej nežne rdeče meso dobi intenzivnejšo barvo, značilen vonj in poln, zrel okus. 

Domači kraški špek ima zaradi dodanih grobo mletih poprovih zrn izrazit, nekoliko pikanten okus. Domači kraški špek ne sme biti presuh, saj tako izgubi svojo sočnost in značilno paleto okusov zaradi izbranih začimb in daljšega zorenja.

Kakovost Domačega kraškega špeka je bila nagrajena z zlato medaljo na 41. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov v Gornji Radgoni.

Domači kraški špek
Teža cca. 4500 g

Domači kraški špek

Domači kraški špek 1/4
Teža cca. 500 g

PSK_domaci-kraski