ZAŠINKI

Kraški zašink

Kraški zašink je brez kosti sušen svinjski vrat značilne ovalne oblike. Na prerezu je kraški zašink marmoriran, kar pomeni da je med mišičnim tkivom vraščena maščoba, ki je glavni nosilec bogatega vonja in posebnega okusa. Bogat vonj in okus pa kraškemu zašinku daje mešanica začimb, v kateri prevladujeta česen in poper. Izdelek je soljen s soljo piranskih solin.

Kraški zašink 1/1
Teža cca. 800 g

Kraški zašink 1/1

Kraški zašink 1/4
Teža cca. 500 g

Kraški zašink 1/4

Zaščitena geografska označba

Med mesne izdelke, ki so zaščiteni z zaščiteno geografsko označbo sodi tudi Kraški zašink. Zaščitena geografska označba je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, kmetijski pridelek ali živilo ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja. 
Kraški zašink zori najmanj dvanajst tednov. Ovit  je v posebno mrežo, ki mu daje značilno ploščato obliko. Posebna kraška klima omogoča proizvodnjo slovenskega izdelka posebne kakovosti. Vse proizvodne faze od soljenja, sušenja oziroma zorenja ter priprave za trg se odvijajo na območju Krasa. Soljenje poteka na tradicionalen, suh način.