Za 8 zavitkov
Priprava: 20 minut
Pečenje: 15 minut
Čas skupaj: 35 minut
Sestavine
- 24 špargljev (približno 500g)
- 100g rikote
- 1/2 žličke nastrgane limonine lupinice
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- 1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
- 1 žlička olivnega olja
- sol, poper
- 1 zavitek (280g) listnatega testa
- 12 rezin kraškega pršuta Lokev
- 80g ribanega sira Edamca
Postopek
BLANŠIRAMO ŠPARGLJE
Lonec z vodo pristavimo na močan ogenj. Dodamo sol in počakamo, da voda zavre. Vanjo dodamo šparglje in kuhamo 15 – 20 sekund, nato hitro ohladimo v ledeni vodi, da ustavimo proces kuhanja.
NAMAZ
V skledi premešamo rikoto, limonino lupinico, drobnjak, muškatni orešček, olivno olje in začinimo po okusu s soljo in poprom. Postavimo na stran do uporabe. Pečico segrejemo na 220 stopinj, oziroma 210 stopinj (ventilatorska pečica).
ZAVITKI
Listnato testo vzamemo iz hladilnika, ga odvijemo in razrežemo na osem enakih pravokotnikov. Premažemo z namazom, tako da pustimo približno centimeterski rob. Čez namaz položimo rezino kraškega pršuta Lokev in posujemo z nekaj ribanega sira. Na sredino položimo tri šparglje in tesno zavijemo v zvitek. Tega položimo na rezino pršuta in ponovno zavijemo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
PEČENJE
Zavitke položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Poljubno iz alufolije izrežemo tanke trakove, da z njimi pokrijemo vršičke špargljev, da ohranimo lepo barvo in se šparglji ne prepečejo. Postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko, kjer pečemo 15 minut pri 220 stopinjah, oziroma pri 210 stopinjah v ventilatorski pečici.