Pita z pršutom in bučo.

Za 8 oseb

Priprava: 20 minut

Pečenje: 1 ura 20 minut (v intervalih)

Čas skupaj: 1 ura 40 minut (+ ohlajanje)

Sestavine

Testo

  • 230 g gladke bele moke
  • 150 g hladnega masla
  • 1 ščep soli
  • 60 ml hladne vode

Nadev

  • 100g Lokavskega pršuta
  • 1 manjša muškatna buča
  • 2 žlici masla
  • 250g šampinjonov
  • 1 strok česna
  • 1/2 pora
  • 1/2 žličke timijana
  • 250g sladke smetane
  • 4 jajca
  • 150g kisle smetane
  • Sol, poper
  • 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke timijana
  • 80g feta sira
  • 140g mešanice nastrganega Gauda in Edamec sira

Postopek

PRIPRAVA TESTA

Moko stresemo v večjo skledo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in ščep soli. Med prsti nadrobimo mešanico, da dobimo peščeno zmes. Poljubno lahko uporabimo multipraktik. Dodamo hladno vodo in z rokami zagnetemo v enotno zmes. Ne gnetemo predolgo. Testo damo v zamrzovalno vrečko ali ovijemo v živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za 30 – 60 minut.

SPEČEMO PRŠUT

Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 210 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj v eni plasti razporedimo Lokavski pršut. Postavimo v pečico, kjer ga pečemo do zlate zapečenosti, približno 10 – 15 minut pri 210 stopinjah.

SPEČEMO BUČO

Bučo olupimo in odstranimo semena. Narežemo na manjše kocke, približno 1 – 2 centimetra. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj v eni plasti razporedimo bučo. Začinimo s soljo in postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko, kjer pečemo 25 – 30 minut pri 210 stopinjah.

NADEV

Ponev pristavimo na zmeren ogenj in dodamo maslo. Ko se maslo stopi, dodamo sesekljane šampinjone in jih pražimo 5 minut, da povre vsa voda. Dodamo sesekljan česen, sesekljan por in timijan. Premešamo in pražimo še minuto, nato prestavimo na večji krožnik. Dodamo pečeno bučo in čez mešanico natrgamo pečen pršut. Dobro premešamo in postavimo na stran do uporabe.

TESTO SLEPO SPEČEMO

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na velikost 30 cm x 30 cm. S pomočjo valjarja ga prenesemo na pripravljen pekač in enakomerno razporedimo. Robove z ostrim nožem obrežemo, da dobimo enakomeren, raven rob. Dno in stranice testa napikamo z vilico. Papir za peko med rokami zmučkamo in ga položimo na testo V papir stresemo suh fižol ali riž in postavimo v pečico. Pečemo 15 minut pri 200 °C (ventilator) ali 210 °C (navadne nastavitve). Vzamemo iz pečice in odstranimo papir za peko z rižem, nato postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut.

JAJČNA ZMES

V skledo damo sladko smetano, razžvrkljana jajca, kislo smetano in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter timijanom.

PITA Z BUČO IN PRŠUTOM

Testo vzamemo iz pečice in po dnu razporedimo nadev iz pršuta in buče. Čez nadev razporedimo natrgan feta sir in mešanico nastrganega sira. Prelijemo z jajčno zmesjo. Postavimo v pečico na srednjo rešetko, kjer pečemo 35 – 40 minut pri 190 °C, oziroma tako dolgo, da je pita po vrhu in robovih enakomerno zapečena. Ko potresemo, je pita na sredini še rahlo majava.